Loftrompet

Ik ben normaal gesproken behoorlijk bescheiden. De laatste weken heb ik daar minder last van. Ik ben gewoon geweldig blij met mijn expositie Schemerwerelden, en de reacties zijn uitermate positief. In de Stadskrant van Veghel verscheen onderstaand stukje, wat ik overigens zelf schreef, dus neem het met een korreltje zout 😉

Verder maakte ik een filmpje dat een indruk geeft zonder al te veel prijs te geven. Beschouw het als een uitnodiging. De expositie is te zien tot en met 15 augustus. Openingstijd: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur, zondag van 14.00 – 17.00 uur.

Sprookjesachtige natuur in een betonnen silo

De Culemborgse kunstenaar Bart Ensing maakt kunst met en vooral ín de natuur. Maar de afgelopen twee weken zat hij in een serie van 12 betonnen silo’s tot 16 meter hoog in Veghel. Of beter gezegd: hij bouwde een steiger, ging de hoogte in, klom op een ladder, nog hoger, trok boompjes omhoog, hing takken op, spande draden en plaatste sculpturen. Met als resultaat een verrassende expositie die de titel ‘Schemerwerelden’ meer dan waar maakt.

Na twee weken zette Ensing de laatste puntjes op de i. “Ik was gewaarschuwd: exposeren in de Wiebenga silo van Cultuurcentrum CHV Noordkade is het gevecht met de ruimte aangaan. En inderdaad, het was een gevecht, maar ik ben er heel gelukkig uitgekomen. Niet alleen zijn alle installaties die ik ter plekke bouwde geslaagd, maar ook mijn bestaande werk komt hier beter uit dan ooit tevoren. Ik ben dus beretrots op mijn eerste echte solo-expositie, en de eerste reacties zijn zeer positief”.

Schemerwerelden

Bij binnenkomst bevindt de bezoeker zich in een schemerige ruimte. Takken zweven in de ruimte en werpen schaduwen op de muren. Er is beweging. In de silo ernaast hangt een witte boom hoog in de silo, draden met witte kiezels eraan. Ook verder is er veel reden om omhoog te kijken; wortelstukken, draden, takken, vissen. Maar er staan ook houtsculpturen en heel bijzonder sculpturen, waternimfen, van hout van een archeologische opgraving. Die exposeerde hij wel vaker, vertelt Ensing, maar nooit kwamen ze zo mooi uit als hier. “In de silo met de waternimfen is zo’n serene sfeer, je voelt de honderden jaren geschiedenis in deze ruimte. En hebt een prachtige doorkijken naar de sculpturen in de volgende silo”.

Zijn werk gaat over relaties in de natuur, communicatie van bomen via schimmeldraden, schimmels ook die tekeningen maken in sculpturen. Groots en hoog in de silo’s, maar ook klein en subtiel op de rauwe muren, met prachtige schaduwen. Alles in aardse kleuren die goed passen in de betonnen silo’s. Het werk roept vooral verwondering op, maar af en toe ook een glimlach. Zoals de installaties ‘samenspannen’, waarin allemaal kleine draadfiguurtjes met draden de takken van boompjes kromtrekken. Soortgelijke figuurtjes kom je ook elders tegen, waardoor de tentoonstelling zeker ook kinderen zal aanspreken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.