Artist statement 

Ik ben een natuurmens. Ik zwerf graag in de natuur, en ik maak kunst met en in de natuur. Ik hoop daarmee mensen te raken, in verbinding te brengen met de natuur. Maar ik doe het vooral omdat ik er zelf blij van word.

Ik werk organisch, ik ga aan de slag met een stuk hout en maak een sculptuur, zonder vooropgezet plan. Of ik bouw een installatie, vaak in een boom, waarbij ik inspring op de lokale situatie, met mijn gevoel van dat moment.

Soms is dat volledig conceptloos, geen idee dat ik wil uitbeelden, soms begin ik wel met een concept. Maar ook dán ontstaat het kunstwerk al werkend.

Ik maak mijn houtsculpturen van hout met imperfecties, ‘als het maar krom, rot of schimmelig is’. Ik maak daarvan vaak luchtige en open beelden of speel met het spanningsveld tussen open en robuust. Vaak is, al dan niet expliciet, een menselijke figuur zichtbaar. De beelden nodigen er toe uit om aangeraakt te worden. En dat mag ook, op mijn exposities hangt altijd een bordje ‘Je mag de houten beelden aanraken. Doe het wel voorzichtig’. Vaak levert alleen dat al een glimlach op. Ik maak ook sculpturen in opdracht. Bijvoorbeeld voor een prijsuitreiking, of als herinnering aan een overledene. Ik werk dan niet volgens een tekening, maar poog de wens of het verhaal van de opdrachtgever te vangen. En blijk daar steeds weer in te slagen.

Installaties maak ik vaak met draden, in bomen. Ik verbind de takken met de grond waaruit de boom gegroeid is. Er ontstaat een spannend contrast tussen het strakke ritme van de draden en de natuurlijke vorm van de boom. Met takken aan draden creëer ik een rustgevende, meditatieve ervaring. In alle gevallen speel ik in op de lokale situatie, ontstaat het werk ter plekke. Steeds anders, maar steeds rustgevend, een manier om anders naar bomen, de natuur, te kijken. Op bewust niveau geef ik vaak geen diepere betekenis aan het werk. Maar die blijkt er voor de beschouwer vaak wel in te liggen. Ik maak relaties in de natuur, het onzichtbare, zichtbaar.

Dit soort installaties maak ik op festivals, land art evenementen, in binnen- en buitenland. Sinds drie jaar heb ik daar licht aan toegevoegd. De draden van mijn installaties lichten op, er ontstaat een sprookjesachtig effect. Een installatie waar de mensen in kunnen lopen, die ze kunnen ondergaan. Geen geavanceerde technologie, geen druk knipperend licht, maar een meditatieve ervaring. Zeker deze lichtinstallaties blijken heel goed te kunnen functioneren als decor voor live muziek- of dansoptredens. Ik vind dergelijke samenwerking een mooie uitdaging en toevoeging aan mijn kunst.

Soms breng ik de natuur ook naar binnen. Drie grote wortelstukken, hoog in een kerk, met een veelheid van draden aan de wortels verbeeldt de communicatie tussen bomen, confronteert mensen tussen muren met de rijkdom van de natuur. Sinds kort vertaal ik dit ook naar kleinere, poëtische installaties, ‘Reflections’, waarmee ik de natuur naar binnen breng.

Als natuurmens is voor mij duurzaamheid belangrijk. Ik kap geen bomen voor mijn beelden. Ik werk met natuurlijke materialen, en als ik dat niet doe (de meeste draden bijvoorbeeld), dan hergebruik ik het meerdere keren en zoek naar nieuwe toepassingen van het materiaal.

Ik hoop mensen te laten kijken, voelen en verwonderen.