lindeboom met installatie Verbinding

Verbinding, Ieper

Ik maak ze vaker, installaties met draden in bomen. Ik verbind de takken van de boom met de grond waaruit deze gegroeid is. Je kunt de draden zien als stromen van water of energie. Het levert een intrigerend beeld op, laat mensen anders naar bomen kijken en werkt meditatief. Voor de expositie SPOREN op de vestingwerken in Ieper (België) maakte ik ook zo’n installatie, maar in die geval zit er meer diepte in het werk.

Ik was eerder in deze regio en voor mij was de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog zwaar aanwezig; het kwam als het ware uit de grond. Dat was de aanleiding voor deze installatie. Want natuurlijk is er in Ieper meer dan alleen geschiedenis. Een grote lindeboom groeit vanuit de grond, de geschiedenis, naar het licht. Met de draden versterk ik dit. Aan de onderzijde bekleedde ik de grond en de jute draden met klei, aan de bovenkant zijn de draden dunner, wit, waarmee ik de geschiedenis verbind met het licht, de toekomst, de hoop.

Op YouTube plaatste ik een filmpje met beelden van de installatie.

Overigens zijn er voor SPOREN meer werken gemaakt met het meditatieve, met aandacht voor de planeet en de natuur. Een mooie expositie, die nog te zien is tot en met 2 oktober 2022.